Wesprzyj nasz projekt

Ta strona jak i cały projekt ISS Fan Club Poland powstały dzięki wsparciu:
ISS Tracker PL, Tomasz Paszek, oraz czytelników

niedziela, 5 czerwca 2022

Inter MAI SSTV - czerwiec 2022

W dniach 8-9 czerwca 2022 roku przeprowadzony zostanie eksperyment przesyłania obrazów SSTV z pokładu Międzynarodowej Stacji Kosmicznej w ramach MAI-75 organizowany przez Moskiewski Instytut Lotnictwa. 

Czas trwania wydarzenia będzie dostosowany do orbity gdy stacja ISS będzie znajdować się w zasięgu odbiorców z Moskwy co w praktyce oznacza, że nasłuchowcy w Europie będą mieli dogodne warunki do odbioru obrazów. 

Obrazy SSTV standardowo będą przesyłane na częstotliwości 145,800 MHz w trybie PD-120  przy użyciu niedawno zainstalowanego Kenwood D710GA.. Planowane transmisje (czas może ulec zmianie):
  • 8 czerwca 2022 (środa) - od około 09:45 UTC do 15:00 UTC (w Polsce 11:45 - 17:00 CEST),
  • 9 czerwca 2022 (czwartek) - od około 08:35 UTC do 16:15 UTC (w Polsce 10:35 - 18:15 CEST).
Proponowane terminy pokrywają się z widocznością stacji nad Polską, dlatego w czasie trwania transmisji będą dogodne przeloty do odbioru obrazów. 

Tym razem ze względu na lokalny charakter wydarzenia nie jest przewidziana akcja dyplomowa ARISS za udział w tym wydarzeniu, natomiast można odebrane i poprawnie zdekodowane obrazy przesłać na stronie ARISS-SSTV. Przesłane obrazy znajdą się na stronie ARISS SSTV gallery .

Można za to ubiegać się o pamiątkowe dyplomy innych organizacji:


2. ?

źródło:
Jeżeli spodobał się artykuł to proszę zostaw pod nim swój komentarz.
Udostępnij znajomym na swoim profilu w mediach społecznościowych.
Możesz polubić też Fan Page na Facebook: ISS Fan Club Poland
Dzięki temu wiem co interesuje moich czytelników

Kontakt ARISS - 6 czerwca 2022

W dniu 6 czerwca 2022 roku odbędzie się kilka wydarzeń w ramach działalności ARISS (Amateur Radio on the International Space Station).

Pierwsze wydarzenie odbędzie się o godz. 11:43 UTC (w Polsce godz. 13:43 CEST). Podczas tego wydarzenia astronautka Samantha Cristoforetti (IZØUDF) na pokładzie Międzynarodowej Stacji Kosmicznej (IRØISS) przeprowadzi sesję łączności radiowej z uczniami Gimnazjum I stopnia w San Pietro, Nuoro, Włochy

Będzie to bezpośrednia łączność radiowa prowadzona w języku włoskim z radiostacją IKØWGF.

Planowana jest transmisja wideo na kanale YT: Istituto Comprensivo N°1 Nuoro "Ferdinando Podda"
Jak zawsze częstotliwość nasłuchu wynosi 145,800 MHz.

Poniżej trasa i godziny przelotu dla Warszawy wg Heavens-Above (kliknij rysunek aby powiększyć):


Podczas kolejnego tego dnia wydarzenia o godz. 13:25 UTC (w Polsce 15:25 CEST) kosmonauta Denis Matveev na pokładzie Międzynarodowej Stacji Kosmicznej (RSØISS) przeprowadzi sesję łączności radiowej z uczniami Państwowym Uniwersytetem Technicznym im. Baumana w Moskwie, Moskwa, Rosja

Będzie to bezpośrednia łączność radiowa ze stacją RM3A.
Jak zawsze częstotliwość nasłuchu wynosi 145,800 MHz.

Poniżej trasa i godziny przelotu dla Warszawy wg Heavens-Above (kliknij rysunek aby powiększyć):



W czasie trwania łączności załoga ISS będzie ignorować wezwania innych stacji naziemnych, dlatego uprasza się o niezakłócanie łączności.

źródło:


Jeżeli spodobał się artykuł to proszę zostaw pod nim swój komentarz.
Udostępnij znajomym na swoim profilu w mediach społecznościowych.
Możesz polubić też Fan Page na Facebook: ISS Fan Club Poland
Dzięki temu wiem co interesuje moich czytelników

środa, 1 czerwca 2022

Transmisja z ISS - 2 czerwca 2022

W dniu 2 czerwca 2022 roku, kosmonauta Sergey Korsakov na pokładzie Międzynarodowej Stacji Kosmicznej (RSØISS) przeprowadzi sesję łączności radiowej z Moskiewską Autonomiczną Instytucją Edukacyjną „Liceum - Engineering Center”, Kazań, Rosja. 

Będzie to bezpośrednia łączność radiowa prowadzona w języku rosyjskim z radiostacją R4UAB.

Sesja łączności rozpocznie się o godz. 13:27 UTC (w Polsce godz. 15:27 CEST) i będzie słyszana na wschodzie Europy. Jak zawsze częstotliwość nasłuchu wynosi 145,800 MHz.

Poniżej trasa i godziny przelotu dla Warszawy wg Heavens-Above (kliknij rysunek aby powiększyć):



W czasie trwania łączności załoga ISS będzie ignorować wezwania innych stacji naziemnych, dlatego uprasza się o niezakłócanie łączności.

źródło:


Jeżeli spodobał się artykuł to proszę zostaw pod nim swój komentarz.
Udostępnij znajomym na swoim profilu w mediach społecznościowych.
Możesz polubić też Fan Page na Facebook: ISS Fan Club Poland
Dzięki temu wiem co interesuje moich czytelników

czwartek, 21 kwietnia 2022

Start misji Crew-4 Dragon - aktualizacja

Zespół agencji NASA, Axiom Space i SpaceX ogłosił aktualizację terminów powrotu na Ziemię misji Ax-1 i startu NASA SpaceX Crew-4.

Wszystko w związku warunkami pogodowymi w miejscu lądowania (wodowania) kapsuły SpaceX Dragon Ax-1 "Endeavour".
Załoga ma odcumować od Międzynarodowej Stacji Kosmicznej w sobotę (23 kwietnia 2022) o godz. 20:35 EDT (czas wschodnioamerykański, 24 kwietnia o godz. 00:35 UTC, a w Polsce 02:35 CEST). Wodowanie u wybrzeży Florydy nastąpi w niedzielę 25 kwietnia 2022 około godz. 13:46 EDT (czas wschodnioamerykański, godz. 17:46 UTC, a w Polsce 19:46 CEST).
Powrót na Ziemię kapsuły SpaceX Dragon Ax-1 uwolni port dokujący PMA3 (Pressurized Mating Adapter, z ang.. hermetyczny adapter cumowniczy) na przybycie załogi SpaceX Crew-4 w przyszłym tygodniu.
Najwcześniejszy termin startu planowany jest na środę 26 kwietnia 2022 o godz. 04:15 EDT, a jeżeli ten termin będzie niemożliwy to są przewidziane kolejne w dniach 27 i 28 kwietnia.

Przewidziane są transmisje z odcumowania i wodowania SpaceX Dragon Ax-1:
  • Odcumowanie - transmisja w mediach społecznościowych i NASA TV już od godz. 18:15 EDT, a w Polsce 00:35 CEST w dniu 24 kwietnia. Od godz. 16:15 EDT możliwa transmisja z pożegnania załogi i zamknięcia włazu,
  • Wodowanie - jeszcze brak aktualnej informacji w programie NASA TV ale można spodziewać się transmisji przynajmniej na godzinę przed planowanym czasem wodowania.
Tymczasem w dniu 20 kwietnia 2022 w Kennedy Space Center na Florydzie przeprowadzono próbę przedstartową.


Podczas próby na pokładzie kapsuły SpaceX Dragon znajdowała się załoga misji Crew-4 (kliknij zdjęcie aby powiększyć). O lewej na zdjęciu znajdują się: Jessica Watson (NASA) - specjalistka misji; Bob Hines (NASA) - pilot, Kjell Lindgren (NASA) - dowódca i Samantha Cristoforetti (ESA) - specjalistka misji,

źródło:

Jeżeli spodobał się artykuł to proszę zostaw pod nim swój komentarz.
Udostępnij znajomym na swoim profilu w mediach społecznościowych.
Możesz polubić też Fan Page na Facebook: ISS Fan Club Poland
Dzięki temu wiem co interesuje moich czytelników

niedziela, 17 kwietnia 2022

Nowy SpaceX Crew-4 Dragon

SpaceX Crew-4 Dragon
Na Przylądku Canaveral trwają przygotowania do startu kolejnej misji komercyjnej załogi NASA SpaceX Crew-4.

W dniu 16 kwietnia do hangaru kompleksu startowego LC-39A Centrum Kosmicznego Kennedy'ego, dostarczono z zakładu produkcyjnego SpaceX w pobliskiej stacji kosmicznej Cape Canaveral na Florydzie, całkiem nową kapsułę SpaceX Crew-4 Dragon nazwaną przez załogę "Freedom" ("Wolność").

W dniu 17 kwietnia rozpoczęły się prace polegające na połączeniu Dragona z rakietą SpaceX Falcon 9 po czym całość zostanie dostarczona przez pojazd startowy na platformę i podniesiona do pionowej pozycji startowej w dniu 19 kwietnia.

Załoga misji Crew-4 składa się z czterech astronautów:
Planowane są transmisje zarówno ze startu jak i dokowania do Międzynarodowej Stacji Kosmicznej wg harmonogramu NASA TV:
  • Przedstartowa konferencja prasowa NASA SpaceX Crew-4 - 21 kwietnia 2022 godz. 21:30 EDT (22 kwietnia godz. 01:30 UTC, a w Polsce 03:30 CEST)
  • Relacja ze startu misji NASA SpaceX Crew-4 na Międzynarodową Stację Kosmiczną - 23 kwietnia 2022 rozpoczęcie transmisji 01:45 EDT, a sam start o godz. 05:26 EDT (czas wschodnioamerykański letni, 09:26 UTC, a w Polsce 11:26 CEST),
  • Relacja z dokowania kapsuły Dragon do Międzynarodowej Stacji Kosmicznej - 24 kwietnia 2022 transmisja od godz. 06:00 EDT, otwarcie włazu i przywitanie załogi o godz. 07:50 EDT (w Polsce odpowiednio 12:00 i 13:50 CEST).

źródło:


Jeżeli spodobał się artykuł to proszę zostaw pod nim swój komentarz.
Udostępnij znajomym na swoim profilu w mediach społecznościowych.
Możesz polubić też Fan Page na Facebook: ISS Fan Club Poland
Dzięki temu wiem co interesuje moich czytelników

niedziela, 10 kwietnia 2022

ARISS Inter MAI SSTV - kwiecień 2022

W dniach 11-13 kwietnia 2022, zostanie przeprowadzony eksperyment SSTV upamiętniający Dzień Kosmonautyki i Kobiety w Kosmosie, organizowany przez ARISS oraz Moskiewski Instytut Lotnictwa (Moscow Aviation Institute - MAI).

Planowany termin wydarzenia od 11 kwietnia 2022, godz. 16:30 UTC (w Polsce 18:30 CEST) do 13 kwietnia 2022, godz. 12:00 UTC (w Polsce 14:00 CEST).
Obrazy będą nadawane w trybie PD-120 na częstotliwości 145,800 MHz.

Poniżej znajdują się informacje o dostępnych akcjach dyplomowych:

1. ARISS SSTV Award
 
Najważniejsza akcja dyplomowa prowadzona przez organizatora transmisji SSTV.

Szczegóły uczestnictwa oraz link do formularza zgłoszeniowego znajdują się na stronie: ARISS SSTV Award
Odebrane obrazy można przesłać do galerii poprzez formularz dostępny na stronie: ARISS SSTV Image Submission.
Przesłane obrazy zostaną opublikowane na stronie: ARISS SSTV gallery

2. ISS Fan Club Poland - SSTV Award, April 2022

Tym razem także nasza grupa wyda pamiątkowy dyplom, a zasady są proste: obraz musi pochodzić z wydarzenia SSTV 11-13 kwietnia 2022 i być w jakości pozwalającej jego rozpoznanie.
Zgłoszenia przyjmowane są do 18 kwietnia 2022 - 23:59 UTC. Dyplomy zostaną wysłane do 31 kwietnia.
Formularz zgłoszeniowy: ISS Fan Club Poland - SSTV Award, April 11-13,2022

3. R4UAB - Russia ISS SSTV

Szczegółowe informacje: R4UAB
Formularz zgłoszeniowy: Russia ISS SSTV

4. OK1KKY - Klubová stanice

Szczegółowe informacje: COSMONAUTICS DAY SSTV
Formularz zgłoszeniowy: Google Form

5. Rafflesia DX Club

Szczegółowe informacje: RAFDXC SSTV Award
Formularz zgłoszeniowy: Google Form

6. B'SATTRAC

Szczegółowe informacje: B'SATTRAC - ARISS/MAI SSTV EVENT
Formularz zgłoszeniowy: Google Form

7. 


 ... Lista będzie aktualizowana, dlatego jeżeli wiesz coś na temat innych akcji dyplomowych skontaktuj się z nami lub zostaw informację w komentarzu pod postem.


Jeżeli spodobał się artykuł to proszę zostaw pod nim swój komentarz.
Udostępnij znajomym na swoim profilu w mediach społecznościowych.
Możesz polubić też Fan Page na Facebook: ISS Fan Club Poland
Dzięki temu wiem co interesuje moich czytelników

Kontakt ARISS - 11 kwietnia 2022

W dniu 11 kwietnia 2022 roku odbędzie się kilka wydarzeń w ramach działalności ARISS ((Amateur Radio on the International Space Station).

Pierwsze wydarzenie odbędzie się o godz. 14:14 UTC (w Polsce godz. 16:14 CEST). Podczas tego wydarzenia astronauta Matthias Maurer (KI5KFH) na pokładzie Międzynarodowej Stacji Kosmicznej (DPØISS) przeprowadzi sesję łączności radiowej z uczniami, laureatami konkursów organizowanych w ramach DLR_School_Lab TU, Drezno, Niemcy.

Będzie to bezpośrednia łączność radiowa prowadzona w języku niemieckim z radiostacją DLØTSD.

Pomimo, że sesja łączności rozpocznie się o godz. 14:14 UTC i będzie słyszana praktycznie w całej Europie to już od godz. 12:45 UTC (w Polsce 14:45 CEST) dostępna będzie transmisja online na stronie: DLR_School_Lab TU Dresden
Jak zawsze częstotliwość nasłuchu wynosi 145,800 MHz.

Poniżej trasa i godziny przelotu dla Warszawy wg Heavens-Above (kliknij rysunek aby powiększyć):


Podczas kolejnego wydarzenia tego dnia astronauta Mark Pathy (KO4WFH) na pokładzie Międzynarodowej Stacji Kosmicznej (OR4ISS) przeprowadzi sesję łączności radiowej z uczniami Katolickiego Liceum Św. Alberta w Albercie, Kanada.

Niestety ze względu na orbitę stacji łączność nie będzie słyszalna w Polsce, a odbędzie się na zasadzie telemostu przez stację IK1SLD. 
Za to dostępna będzie transmisja online na stronie: ÉSSACHS Skyhawks


Trzecie wydarzenie, które rozpocznie się dzisiaj tj. 11 kwietnia 2022 i potrwa do 13 kwietnia 2022 to eksperyment SSTV. Niestety ze względu na orbitę stacji, najbliższa możliwość odbioru obrazów z terenu Polski nastąpi dopiero jutro począwszy od godz. 10:38 CEST.
Szczegółowy harmonogram zamieścimy w mediach społecznościowych.
W związku z tym wydarzeniem, organizowane są akcje dyplomowe, a szczegóły znajdują się w poście: ARISS Inter MAI SSTV - kwiecień 2022


W czasie trwania łączności załoga ISS będzie ignorować wezwania innych stacji naziemnych, dlatego uprasza się o niezakłócanie łączności.

źródło:


Jeżeli spodobał się artykuł to proszę zostaw pod nim swój komentarz.
Udostępnij znajomym na swoim profilu w mediach społecznościowych.
Możesz polubić też Fan Page na Facebook: ISS Fan Club Poland
Dzięki temu wiem co interesuje moich czytelników