Wesprzyj nasz projekt

Ta strona jak i cały projekt ISS Fan Club Poland powstały dzięki wsparciu:
ISS Tracker PL, Tomasz Paszek, oraz czytelników

poniedziałek, 17 lutego 2020

Przeloty ISS - 8 tydzień 2020 roku

Przeloty Międzynarodowej Stacji Kosmicznej w 8 tygodniu 2020 roku dla lokalizacji: Warszawa

DataJasnośćPoczątekNajwyższy punktKoniecTyp przelotu
(mag)CzasWys.Az.CzasWys.Az.CzasWys.Az.
21 lut-0,705:57:5510°S05:59:4314°SE06:01:3210°ESEwidoczny
23 lut-1,705:57:5710°SSW06:00:5027°SSE06:03:4410°Ewidoczny

źródło: Heavens-Above

 Jeżeli spodobał się artykuł to proszę zostaw pod nim swój komentarz.
Udostępnij znajomym na swoim profilu w mediach społecznościowych.
Możesz polubić też Fan Page na Facebook: ISS Fan Club Poland
Dzięki temu wiem co interesuje moich czytelników

niedziela, 9 lutego 2020

środa, 5 lutego 2020

Powrót Soyuz MS-13

Już w czwartek 6 lutego 2020 r. na Ziemię powróci 3 członków załogi Międzynarodowej Stacji Kosmicznej.

Na pokładzie kapsuły Soyuz MS-13, powróci troje członków załogi ISS:

  • Christina Koch (NASA, USA),
  • Luca Parmitano (ESA, Włochy), 
  • Aleksandr Skworcow (Roskosmos, Rosja)
Pożegnanie 61 załogi Międzynarodowej Stacji Kosmicznej zaplanowane jest na godzinę 21:00 EST (02:00 UTC, a w Polsce 03:00 CET)
Planowane zamknięcie włazu 5 lutego o godz. 21:30 EST (02:30 UTC, a w Polsce 03:30 CET).
O godz. 00:50 EST nastąpi oddokowanie kapsuły Soyuz MS-13 od  Międzynarodowej Stacji Kosmicznej.
Samo lądowanie nastąpi 6 lutego o godz. 04:12 EST (09:12 UTC, a w Polsce 10:12 CET) w pobliżu Dzhezkazgan w Kazachstanie.

Transmisję z poszczególnych etapów powrotu 61 załogi ISS oczywiści można obejrzeć o wskazanych porach na kanale: NASA TV

oraz na kanale YT NASA


 Jeżeli spodobał się artykuł to proszę zostaw pod nim swój komentarz.
Udostępnij znajomym na swoim profilu w mediach społecznościowych.
Możesz polubić też Fan Page na Facebook: ISS Fan Club Poland
Dzięki temu wiem co interesuje moich czytelników

poniedziałek, 3 lutego 2020

Kosmiczne selfie

Jessica Meir - astronautka NASA, w dniu 26 stycznia udostępniła na swoim koncie na Twitterze jedno z najfajniejszych selfie w historii astronautyki.


Jak pisze w opisie Twitta zdjęcie zostało wykonane dzięki Nikonowi D5 z obiektywem 28 mm w ochronnej obudowie (widocznej na środku drugiego zdjęcia).

niedziela, 2 lutego 2020

Przeloty ISS - 6 tydzień 2020 roku

Przeloty Międzynarodowej Stacji Kosmicznej 5 tygodniu 2020 roku dla lokalizacji: Warszawa

DataJasnośćPoczątekNajwyższy punktKoniecTyp przelotu
(mag)CzasWys.Az.CzasWys.Az.CzasWys.Az.
3 lut-3,616:58:4510°W17:02:0976°S17:05:3110°ESEwidoczny
3 lut-2,318:35:3910°W18:38:4231°SSW18:39:2528°Swidoczny
4 lut-2,617:48:0010°W17:51:1441°SSW17:54:0912°SEwidoczny
4 lut-0,719:26:1010°WSW19:27:0811°SW19:27:0811°SWwidoczny
5 lut-1,118:37:4710°W18:40:0117°SW18:41:5911°Swidoczny
6 lut-1,517:49:5210°W17:52:3723°SSW17:55:2110°SSEwidoczny
7 lut-1,917:02:0610°W17:05:0931°SSW17:08:1110°SEwidoczny
8 lut-0,617:52:3310°WSW17:53:4712°SW17:55:0010°SSWwidoczny
3 lut-3,616:58:4510°W17:02:0976°S17:05:3110°ESEwidoczny
3 lut-2,318:35:3910°W18:38:4231°SSW18:39:2528°Swidoczny

W tabeli ujęto tylko widoczne przeloty w godzinach wieczornych

źródło: Heavens-Above

 Jeżeli spodobał się artykuł to proszę zostaw pod nim swój komentarz.
Udostępnij znajomym na swoim profilu w mediach społecznościowych.
Możesz polubić też Fan Page na Facebook: ISS Fan Club Poland
Dzięki temu wiem co interesuje moich czytelników