Wesprzyj nasz projekt

Ta strona jak i cały projekt ISS Fan Club Poland powstały dzięki wsparciu:
ISS Tracker PL, Tomasz Paszek, oraz czytelników

poniedziałek, 13 kwietnia 2020

Ekspedycja 62 wraca na Ziemię

W najbliższy czwartek tj.16 kwietnia 2020 r. wróci na Ziemię załoga Ekspedycji 62 w składzie: Andrew Morgan, Oleg Skripochka, Jessica Meir.

niedziela, 12 kwietnia 2020

Chris Cassidy - dowódca ekspedycji 63

Film ukazujący postać Dowódcy Ekspedycji 63 Międzynarodowej Stacji Kosmicznej.

Życzenia świąteczne

Z okazji Świąt Wielkanocnych

chciałbym złożyć wszystkim Fanom Międzynarodowej Stacji Kosmicznej 
życzenia spokojnych i radosnych świąt w gronie rodziny i bliskich, 
a także dużo zdrowia w tych dziwnych czasach 

poniedziałek, 6 kwietnia 2020

Ekspedycja 63

Expedition 63 Crew Insignia Skład załogi Ekspedycji 63 wraz z oficjalnymi informacjami

Cele misji:
  • Start: 9 kwietnia 2020 roku,
  • brak danych,
  • Powrót: październik 2020 roku

Chris Cassidy - Dowódca Ekspedycji 63
 Anatoly Ivanishin - Inżynier lotu i Dowódca Soyuz
 Ivan Vagner - Inżynier lotu


 Jeżeli spodobał się artykuł to proszę zostaw pod nim swój komentarz.
Udostępnij znajomym na swoim profilu w mediach społecznościowych.
Możesz polubić też Fan Page na Facebook: ISS Fan Club Poland
Dzięki temu wiem co interesuje moich czytelników

Misja Sojuz MS-16

Już 9 kwietnia z kosmodromu Bajkonur odbędzie się lot załogowy misji Sojuz MS-16 z trzema astronautami na pokładzie; dwóch astronautów Roscomos Anatolij Ivanishin i Ivan Wagner, oraz astronauta NASA Christopher Cassidy.

Start odbędzie się ze stanowiska 31 na kosmodromie Bajkonur w Kazachstanie w dniu 9 kwietnia 2020 o godz. 11:05 czasu moskiewskiego (T:08:05 UTC, a w Polsce godz. 10:05 CEST), natomiast podejście i dokowanie do Międzynarodowej Stacji Kosmicznej około 6 godzin później zgodnie ze schematem czteroobrotowym (cztery obroty wokół Ziemi).

Kapsuła Sojuz MS-16 zostanie wyniesiona na orbitę na pokładzie rakiety startowej Sojuz-2.1a
Transmisje na żywo ze startu dostępne będą na stronie: Russian Space wg następującego schematu:
 
Pierwsza transmisja ze startu:
  • rozpoczęcie transmisji: 9 kwietnia 2020 r. o godz. 10:20 (czas moskiewski, 07:20 UTC, a w Polsce godz. 09:20 CEST),
  • start rakiety: 9 kwietnia 2020 r. o godz. 11:05 (czas moskiewski, 08:05 UTC, a w Polsce godz. 10:05 CEST),
  • koniec transmisji: 9 kwietnia 2020 r. o godz. 11:20 (czas moskiewski, 08:20 UTC, a w Polsce godz. 10:20 CEST),
Druga transmisja z dokowania do ISS:
  • rozpoczęcie transmisji : 9 kwietnia 2020 r. o godz. 16:45 (czasu moskiewski, 13:45 UTC, a w Polsce godz. 15:45 CEST),
  • koniec drugiej transmisji: 9 kwietnia 2020 r. o godz. 17:45 (czas moskiewski, 14:45 UTC, a w Polsce godz. 16:45 CEST),
Trzecia transmisja z otwarcia kapsuły i pierwszej łączności z Ziemią:
  • rozpoczęcie transmisji: 9 kwietnia 2020 r. o godz. 18:50 (czas moskiewski, 15:50 UTC, a w Polsce godz. 17:50 CEST)
  • koniec transmisji: 9 kwietnia 2020 r. o godz. 20:00 (czas moskiewski, 17:00 UTC, a w Polsce godz. 19:00).
Oczywiście można także nasłuchiwać komunikacji pomiędzy kapsułą Sojuz MS-16, a pokładem ISS na częstotliwościach:
  • 121,750 MHz - Sojuz MS,
  • 143,625 MHz - repeater ISS.
Przy sprzyjających okolicznościach będą, aż 3 przeloty dobre do nasłuchu nad naszym krajem.

źródło: Roscosmos

 Jeżeli spodobał się artykuł to proszę zostaw pod nim swój komentarz.
Udostępnij znajomym na swoim profilu w mediach społecznościowych.
Możesz polubić też Fan Page na Facebook: ISS Fan Club Poland
Dzięki temu wiem co interesuje moich czytelników