Wesprzyj nasz projekt

Ta strona jak i cały projekt ISS Fan Club Poland powstały dzięki wsparciu:
ISS Tracker PL, Tomasz Paszek, oraz czytelników

piątek, 6 marca 2020

Misja CRS-20

Już w piątek 6 marca o godz. 23:50 EST (sobota 7 marca godz. 4:50 UTC, a w Polsce godz. 5:50 CET) firma SpaceX planuje start misji CRS-20 (Commercial Resupply Services).
Start odbędzie się ze stanowiska SLC-40 (Space Launch Complex 40) w Cape Canaveral Air Force Station na Florydzie.

Po około 9 minutach od startu kapsuła Dragon odłączy się od drugiego członu rakiety nośnej Falcon 9 i podąży w stronę Międzynarodowej Stacji Kosmicznej do której dołączy w poniedziałek 9 marca. Po separacji SpaceX odzyska pierwszy stopień Falcona 9, który wyląduje na LZ-1 (Landing Zone-1) w Cape Canaveral Air Force Station na Florydzie.
W razie niepowodzenia startu przewidziano zapasowe okno startowe na sobotę, 7 marca o 23:27 EST (godz. 04:27 UTC w niedzielę, 8 marca).

Kapsuła Dragon, która będzie obsługiwać misję CRS-20, wcześniej wspierała misję CRS-10 w lutym 2017 r. i misję CRS-16 w grudniu 2018 r.,
Booster pierwszego stopnia Falcon 9 obsługujący tę misję wcześniej latał na misji CRS-19 w grudniu 2019.

Na pokładzie Dragona znajduje się ładunek o masie 1 950 kg przeznaczony na Międzynarodową Stację Kosmiczną. Ten lot będzie ostatnim, w którym weźmie udział ta wersja kapsuły Dragon, a kolejne misje mają już odbywać się z ulepszoną wersją kapsuły Dragon-2 (najbliższa w październiku 2020 r.).

Transmisję na żywo ze startu jak zawsze można obejrzeć on line na stronie SpaceX webcast lub w oknie poniżej (transmisja rozpocznie się około 15 minut przed startem)


źródło: SpaceX

 Jeżeli spodobał się artykuł to proszę zostaw pod nim swój komentarz.
Udostępnij znajomym na swoim profilu w mediach społecznościowych.
Możesz polubić też Fan Page na Facebook: ISS Fan Club Poland
Dzięki temu wiem co interesuje moich czytelników