Wesprzyj nasz projekt

Ta strona jak i cały projekt ISS Fan Club Poland powstały dzięki wsparciu:
ISS Tracker PL, Tomasz Paszek, oraz czytelników

niedziela, 17 kwietnia 2022

Nowy SpaceX Crew-4 Dragon

SpaceX Crew-4 Dragon
Na Przylądku Canaveral trwają przygotowania do startu kolejnej misji komercyjnej załogi NASA SpaceX Crew-4.

W dniu 16 kwietnia do hangaru kompleksu startowego LC-39A Centrum Kosmicznego Kennedy'ego, dostarczono z zakładu produkcyjnego SpaceX w pobliskiej stacji kosmicznej Cape Canaveral na Florydzie, całkiem nową kapsułę SpaceX Crew-4 Dragon nazwaną przez załogę "Freedom" ("Wolność").

W dniu 17 kwietnia rozpoczęły się prace polegające na połączeniu Dragona z rakietą SpaceX Falcon 9 po czym całość zostanie dostarczona przez pojazd startowy na platformę i podniesiona do pionowej pozycji startowej w dniu 19 kwietnia.

Załoga misji Crew-4 składa się z czterech astronautów:
Planowane są transmisje zarówno ze startu jak i dokowania do Międzynarodowej Stacji Kosmicznej wg harmonogramu NASA TV:
  • Przedstartowa konferencja prasowa NASA SpaceX Crew-4 - 21 kwietnia 2022 godz. 21:30 EDT (22 kwietnia godz. 01:30 UTC, a w Polsce 03:30 CEST)
  • Relacja ze startu misji NASA SpaceX Crew-4 na Międzynarodową Stację Kosmiczną - 23 kwietnia 2022 rozpoczęcie transmisji 01:45 EDT, a sam start o godz. 05:26 EDT (czas wschodnioamerykański letni, 09:26 UTC, a w Polsce 11:26 CEST),
  • Relacja z dokowania kapsuły Dragon do Międzynarodowej Stacji Kosmicznej - 24 kwietnia 2022 transmisja od godz. 06:00 EDT, otwarcie włazu i przywitanie załogi o godz. 07:50 EDT (w Polsce odpowiednio 12:00 i 13:50 CEST).

źródło:


Jeżeli spodobał się artykuł to proszę zostaw pod nim swój komentarz.
Udostępnij znajomym na swoim profilu w mediach społecznościowych.
Możesz polubić też Fan Page na Facebook: ISS Fan Club Poland
Dzięki temu wiem co interesuje moich czytelników

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz